Здравните власти въведоха временни противоепидемични мерки, ще важат до 31 юли Бременните

...
Здравните власти въведоха временни противоепидемични мерки, ще важат до 31 юли
Бременните
Коментари Харесай

Решено: бременните се ваксинират срещу коклюш безплатно, а бебетата - още от 6-ата седмица


Здравните управляващи вкараха временни противоепидемични ограничения, ще важат до 31 юли

Бременните към този момент ще се имунизират против коклюш гратис, новородените - с две седмици по-рано, а в учебните заведения ускоряват мерките  против разпространяването на магарешката кашлица. Това са част от противоепидемичните ограничения, които влизат в действие от  9 май. Те ще важат до 31 юли, гласи заповед на служебния здравен министър Галя Кондева.

От началото на годината регистрираните случаи в страната са 797,  показват данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Само за седмица - от 29 април до 5 май, инфектирани са 189 души. За миналата седмица регистрирани са 291 случая.

За да се оправят с разпространяването на болестта, здравните управляващи актуализираха Имунизационния календар. Така първата ваксина против коклюш на новородени към този момент може да се слага, когато навършат шест седмици, а не както до момента - два месеца.

Мерките плануват районните здравни инспекции да провеждат кабинети в лечебните заведения, където да се имунизират бременните сред 27 и 36 гестационна седмица .

“Имунизацията на бременните против коклюш е еднократна, целесъобразна и безвъзмездна и се прави с комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш с понижено антигенно наличие ”, гласи заповедта на министъра. Бъдещите майки може да се ориентират по-лесно, като видят в уеб страницата на здравното министерство “Плюс мен ” интерактивната карта с посочени по области места за слагане на имунизациите и телефон за връзка.

Всеки понеделник РЗИ-тата ще изпращат в здравното министерство данни какъв брой бременни са се ваксинирали.

Здравните инспекции, на които е обявен случай на коклюш, ще правят епидемиологично изследване и ще предписват нужните противоепидемични ограничения във връзка с болния, контактните му лица и външната среда, гласи още заповедта за противоепидемичните ограничения.

Ако има заболяло дете в детска градина или учебно заведение,  то би трябвало да се ускори проветряването, да се почистват и дезинфекцират повърхности и под, да се обезпечат задоволително количества течен сапун, подобаващи биоциди за стерилизация на ръце и салфетки за еднократна приложимост за подсушаване на ръцете.

Мерките плануват още да се провежда ежедневна инспекция на деца и възпитаници за хрема, кашлица, обрив и други признаци.  Ако ученикът е с проявени признаци, няма да се позволява. Може да се върне в клас единствено с записка от персоналния доктор, че не е заразно болен.

Националният център по заразни и паразитни заболявания, районните здравни инспекции в София, Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора би трябвало да провеждат опцията за осъществяване на лабораторна диагностика на болни,  избрани като вероятен или евентуален случай на коклюш.

Министър Кондева е разпоредила още на всички персонални лекари да създадат обзор на имунизационния статус на децата от пациентския си лист, които подлежат на имунизация и реимунизация против коклюш. Те би трябвало да ги имунизират, когато навършат избраната възраст.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР